Skip to main content
Udang Masak Lemak Lada Merah
 |
Udang Masak Lemak |
Bahan-bahannya:
- 1 kg udang sederhana besar/besar
- 10 biji lada merah - dikisar
- 5 biji cili padi (jika suka) - dikisar
- 2 biji bawang merah besar - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- 1/2 inci halia - dikisar
- 2 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 kotak santan
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa (jika suka)
- Tomato sos secukup rasa
- Garam secukup
- Sehelai daun kunyit
- 1 batang serai - diketuk
- 2 biji tomato - dibelah 6
- 1 biji timun - dibelah-belah ikut suka (tak perlu buangkan kulitnya)
Cara-cara memasak:
- Potongkan separuh dari kepala udang dan ekornya, cuci dan ditoskan
- Tumis bahan-bahan yang dikisar dan serbuk kunyit hingga garing dan masukkan santan, kacau.
- Biarkan 1 minit dan masukkan udang, kecilkan api, masukkan juga serai dan daun kunyit dan biarkan hingga mendidih.
- Setelah mendidih masukkan tomato sos, garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali masukkan timun dan tomato. Biarkan seketika dan tutup api.