Saturday, April 23, 2011

Udang Masak Lemak Lada Merah

Udang Masak Lemak


Bahan-bahannya:

  • 1 kg udang sederhana besar/besar
  • 10 biji lada merah - dikisar
  • 5 biji cili padi (jika suka) - dikisar
  • 2 biji bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 kotak santan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa (jika suka)
  • Tomato sos secukup rasa
  • Garam secukup 
  • Sehelai daun kunyit
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 biji tomato - dibelah 6
  • 1 biji timun - dibelah-belah ikut suka (tak perlu buangkan kulitnya)
Cara-cara memasak:
  1. Potongkan separuh dari kepala udang dan ekornya, cuci dan ditoskan
  2. Tumis bahan-bahan yang dikisar dan serbuk kunyit hingga garing dan masukkan santan, kacau.
  3. Biarkan 1 minit dan masukkan udang, kecilkan api, masukkan juga serai dan daun kunyit dan biarkan hingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan tomato sos, garam dan gula secukup rasa.  Akhir sekali masukkan timun dan tomato. Biarkan seketika dan tutup api.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.