Udang Masak Lemak Nenas



Bahan-bahannya:

  • 1 kg udang sederhana besar/besar
  • 10 biji lada merah - dikisar
  • 5 biji cili padi (jika suka) - dikisar
  • 2 biji bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1/2 inci halia - dikisar
  • 2 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 kotak santan
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa (jika suka)
  • Tomato sos secukup rasa
  • Garam secukup 
  • Sehelai daun kunyit
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 biji tomato - dibelah 6
  • 1 hiris nenas - dihiris-hiris ikut suka 
Cara-cara memasak:
  1. Potongkan separuh dari kepala udang dan ekornya, cuci dan ditoskan
  2. Tumis bahan-bahan yang dikisar dan serbuk kunyit hingga garing dan masukkan santan, kacau.
  3. Biarkan 1 minit dan masukkan udang, kecilkan api, masukkan juga serai dan daun kunyit dan biarkan hingga mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan tomato sos, garam dan gula secukup rasa.  Akhir sekali masukkan timun dan nenas. Biarkan seketika dan tutup api.