Friday, July 8, 2011

Daging Lada Hitam Bukhari


Resepi ini adalah ikhsan dari buku RESEPI REMPAH FAIZA
Bahan-bahannya:
  • 1/2 kg daging - dipotong-potong dan direbus
  • 5 biji bawang merah besar - dikisar
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • 2 cm halia - dihiris panjang
  • 2 sudu kecil perasa 'Pasti sedap' knor
  • 2 sudu besar Rempah Bukhari Faiza
  • 2 sudu besar lada hitam - dikisar halus
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Garam secukup rasa
Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak ke dalam kuali dan tumis bahan yang dikisar dan halia hingga wangi.
  2. Masukkan sos tiram, rempah bukhari Faiza, lada hitam dan garam.
  3. Tumis hingga garing dan masukkan daging bersama air rebusan daging.
  4. Kecilkan api, tutup periuk dan biarkan daging sehingga empuk dan bolehlah dihidangkan.....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.