Sunday, October 23, 2011

Ikan Bawal Sweet Sour Thai


Bahan-bahannya:-
  • 2 ekor ikan bawal
  • Tepung jagung
  • Sedikit garam
  • 2 biji bawang putih - diketuk
  • 1 biji bawang merah - dihiris
  • 2 biji lada merah - dicincang halus
  • 2 biji lada hijau - dicincang halus
  • 5 biji cili padi - diketuk
  • 1 biji capsicum hijau/kuning - dipotong kiub
  • 1 biji capsicum merah - dipotong kiub
  • Daun ketumbar 
  • 3 sudu besar sos Thai
  • 3 sudu besar sos ikan
  • 1 sudu besar tomato sos
  • 3 sudu besar sos tiram maggie
  • Sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
  1. Gaulkan ikan bersama sedikit garam.  Golekkan ikan tersebut ke atas tepung jagung dan digoreng.
  2. Panaskan kuali dan minyak.  Tumiskan bawang putih dan masukkan bawang merah, lada merah, lada hijau, cili padi dan capsicum.
  3. Kemudian masukkan sos thai, sos ikan, sos tiram dan tomato sos.  Setelah garing bahan tumisan, tambahkan sedikit air untuk kuah dan sedikit gula. (tak perlu letak garam kerana, sos-sos sudah mencukupi).
  4. Bancuhkan 1 sudu kecil tepung jagung bersama sedikit air, setelah larut, masukkan ke dalam kuali tumisan untuk memekatkan kuah, setelah mendidih,  masukkan daun ketumbar ke dalam kuah dan dituangkan tumisan tersebut ke atas ikan goreng tadi.  Akhir sekali, taburkan lebihan daun ketumbar ke atas ikan tersebut.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.