Bahan-bahannya:-
- 1 kilo udang basah
- Lada kering (ikut tahap kepedasan masing-masing) -direndam dan dikisar
- 3 biji lada merah - dikisar
- 3 biji bawang merah besar - diikisar
- 1 inci belacan - dikisar
- 1 inci kunyit hidup - dikisar
- 1 batang serai - dikisar
- 4 biji buah keras - dikisar
- Petai (secukupnya)
- 1/2 kotak santan
- 1 sudu besar pes asam jawa
Cara-cara memasak:-
- Gorengkan petai ke dalam minyak panas untuk seketika, angkat dan ketepikan
- Gorengkan udang ke dalam minyak panas untuk seketika, angkat dan ketepikan
- Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga garing, setelah garing, masukkan santan, asam jawa, petai dan udang, masak sebentar
- Masukkan garam dan gula secukup rasa dan boleh lah dihidangkan.