Friday, October 21, 2011

Sambal Tumis Udang Petai Buah Keras


Bahan-bahannya:-

  • 1 kilo udang basah
  • Lada kering (ikut tahap kepedasan masing-masing) -direndam dan dikisar
  • 3 biji lada merah - dikisar
  • 3 biji bawang merah besar - diikisar
  • 1 inci belacan - dikisar
  • 1 inci kunyit hidup - dikisar
  • 1 batang serai - dikisar
  • 4 biji buah keras - dikisar
  • Petai (secukupnya)
  • 1/2 kotak santan
  • 1 sudu besar pes asam jawa
Cara-cara memasak:-
  1. Gorengkan petai ke dalam minyak panas untuk seketika, angkat dan ketepikan
  2. Gorengkan udang ke dalam minyak panas untuk seketika, angkat dan ketepikan
  3. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga garing, setelah garing, masukkan santan, asam jawa, petai dan udang, masak sebentar
  4. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan boleh lah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.