- 1 ekor ayam
- 2 sudu besar rempah kari
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 2 sudu besar lada kering yang dah dikisar
- 2 sudu besar tepung jagung
- Kicap Manis secukup rasa
- Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
- 10 biji bawang keci - dikisar
- 6 biji bawang putih - dikisar
- 3 inci halia - dikisar
- 2 sudu besar ketumbar
- 1 sudu besar jintan halus
- 1 sudu besar jintan kasar
- Daun kari
- 5 batang serai
- 2 kiub ayam
![]() |
Ayam yang telah diperap |
Cara-cara memasak:-
- Cuci ayam dan toskan.
- Masukkan bahan kisar bersama bersama ayam.
- Bahagi dua daun kari, separuh dikisar dan separuh diperap bersama ayam.
- Campurkan tepung jagung, rempah kari, serbuk kunyit dan lada kering. Tambahkan garam secukup rasa (tak perlu banyak kerana kiub ayam sudah masin)
- Perap ayam untuk beberapa jam sebelum digoreng.