![]() |
Chichken Mushroom Soup and Garlic French Toast |
Bahan-bahannya:-
- 1 tin button mushroom
- 4 biji kentang -dikisar
- 1 tin susu cair
- 1 biji bawang kuning/holand -dikisar
- 1 1/2 kiub ayam
- Serbuk lada hitam secukupnya
- 1 keping isi ayam
- Garam dan gula secukup rasa
- Pasli kering/segar untuk hiasan
Cara-cara memasak:-
- Keluarkan mushroom dari tin dan cuci. Separuh hiris nipis dan separuh lagi di cincang.
- Ambil isi ayam dan dipotong dadu. Masukkan kedalam periuk diatas api yang kecil dan ditutup. Biarkan ayam itu masak/ kering, kacau-kacaukan.
- Masukkan kentang, susu cair, bawang merah, isi ayam yang telah dimasak tadi, kiub ayam serta serbuk lada hitam kedalam periuk dan kacau, pastikan api kecil dan sentiasa dikacau.
- Setelah pekat, bolehlah dihidangkan dan taburkan daun pasli.
![]() |
Siap untuk dibakar kedalam oven |
Garlic French Toast
Bahan-bahannya:-
- Roti biasa atau Frenchloaf (roti perancis)
- 1 labu bawang putih - dicincang halus
- 250gm butter/ sebuku
- Bijan
- Daun pasli kering/ segar
- Cheese
Cara-cara membuatnya:-
- Masukkan butter kedalam bekas dan kacau hingga butter lembut, setelah itu masukkan bawang putih, bijan dan daun pasli.
- Jika mahu boleh diletakkan cheese yg telah dipotong atas yand telah diparut (lagi sedapppp)
- Panaskan over terlebih dahulu pada suhu 190, gunakan api atas. Susunkan roti ke atas gril dan bakas lebih kurang selama 10min.
![]() |
Garlic French Toast |