Saturday, November 12, 2011

Chicken Mushroom Soup and Garlic French Toast

Chichken Mushroom Soup and Garlic French Toast
Chicken Mushroom Soup
Bahan-bahannya:-
  • 1 tin button mushroom
  • 4 biji kentang -dikisar
  • 1 tin susu cair
  • 1 biji bawang kuning/holand -dikisar
  • 1 1/2 kiub ayam
  • Serbuk lada hitam secukupnya
  • 1 keping isi ayam
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Pasli kering/segar untuk hiasan
Cara-cara memasak:-
  1. Keluarkan mushroom dari tin dan cuci.  Separuh hiris nipis dan separuh lagi di cincang.
  2. Ambil isi ayam dan dipotong dadu.  Masukkan kedalam periuk diatas api yang kecil dan ditutup.  Biarkan ayam itu masak/ kering, kacau-kacaukan.
  3. Masukkan kentang, susu cair, bawang merah, isi ayam yang telah dimasak tadi, kiub ayam serta serbuk lada hitam kedalam periuk dan kacau, pastikan api kecil dan sentiasa dikacau.
  4. Siap untuk dibakar kedalam oven
  5. Setelah pekat, bolehlah dihidangkan dan taburkan daun pasli.

Garlic French Toast
Bahan-bahannya:-
  • Roti biasa atau Frenchloaf (roti perancis)
  • 1 labu bawang putih - dicincang halus
  • 250gm butter/ sebuku
  • Bijan
  • Daun pasli kering/ segar
  • Cheese
Cara-cara membuatnya:-
  1. Masukkan butter kedalam bekas dan kacau hingga butter lembut, setelah itu masukkan bawang putih, bijan dan daun pasli.
  2. Jika mahu boleh diletakkan cheese yg telah dipotong atas yand telah diparut (lagi sedapppp)
  3. Garlic French Toast
  4. Panaskan over terlebih dahulu pada suhu 190, gunakan api atas.  Susunkan roti ke atas gril dan bakas lebih kurang selama 10min.


No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.