Nasi Goreng Tom Yam

Nasi Goreng Tom Yam
Bahan-bahannya:-
  • 2 cawan beras basmathi- dimasak dan disejukkan
  • 3 biji bawang merah besar - dihiris
  • 3 biji bawang putih - diketuk
  • 10 biji cili padi - diketuk
  • 3 kiub tom yam
  • 3 potong isi ayam - dipotong dadu
  • 500 gram udang basah - digoreng
  • 2 sudu besar udang kering - dikisar halus
  • 5 batang baby jagung
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • 1 batang bunga kantan - dihiris halus
  • 1 batang serai - dihiris halus
  • 1 mangkuk sayur campur ( didalamnya ada karot, jagung dan kacang pees)
  • Sos ikan secukup rasa
  • Kicap manis secukupnya
  • Garam jika perlu
  • Daun ketumbar
  • 5 helai daun limau purut
  • Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan minyak ke dalam kuali.  Tumiskan bawang merah, bawang putih, udang kering dan cili padi, tumiskan hingga naik bau.
  2. Masukkan ayam ,kiub tom yam, sayur campur dan baby jagung, tumiskan.  Kecilkan api dan tutupkan kuali, biarkan beberapa minit hingga ayam dan sayur empuk dan sebati bersama perasa tom yam.  
  3. Masukkan udang, serai, bunga kantan, daun limau purut, sos ikan dan kicap manis.
  4. Masukkan nasi yang telah sejuk ke dalam kuali bersama udang yang telah digoreng, daun ketumbar dan daun limau purut.  Kacau hingga rata dan boleh dihidangkan.