![]() |
Nasi Goreng Tom Yam |
- 2 cawan beras basmathi- dimasak dan disejukkan
- 3 biji bawang merah besar - dihiris
- 3 biji bawang putih - diketuk
- 10 biji cili padi - diketuk
- 3 kiub tom yam
- 3 potong isi ayam - dipotong dadu
- 500 gram udang basah - digoreng
- 2 sudu besar udang kering - dikisar halus
- 5 batang baby jagung
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- 1 batang bunga kantan - dihiris halus
- 1 batang serai - dihiris halus
- 1 mangkuk sayur campur ( didalamnya ada karot, jagung dan kacang pees)
- Sos ikan secukup rasa
- Kicap manis secukupnya
- Garam jika perlu
- Daun ketumbar
- 5 helai daun limau purut
- Sedikit minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak:-
- Panaskan minyak ke dalam kuali. Tumiskan bawang merah, bawang putih, udang kering dan cili padi, tumiskan hingga naik bau.
- Masukkan ayam ,kiub tom yam, sayur campur dan baby jagung, tumiskan. Kecilkan api dan tutupkan kuali, biarkan beberapa minit hingga ayam dan sayur empuk dan sebati bersama perasa tom yam.
- Masukkan udang, serai, bunga kantan, daun limau purut, sos ikan dan kicap manis.
- Masukkan nasi yang telah sejuk ke dalam kuali bersama udang yang telah digoreng, daun ketumbar dan daun limau purut. Kacau hingga rata dan boleh dihidangkan.