Serunding Daging

Serunding Daging

Bahan-bahannya
  • 1 kg Daging - direbus hingga empuk dan disiat-siat(untuk memudahkan kerja menyiat, daging yang telah direbus itu ditos kering dan kemudian diketuk)
  • Lada kering secukupnya - dikisar
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 3 biji bawang merah besar - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 2 cm halia - dikisar
  • 2 cm kunyit hidup - dikisar
  • 3 cm lengkuas - dikisar
  • 2 batang serai - dihiris dan dikisar 
  • 3 sudu besar ketumbar - dikisar
  • 2 sudu besar jintan halus - dikisar
  • 2 sudu kecil pes asam jawa
  • 1 kotak kecil santan
  • Garam secukup rasa
  • Gula merah secukupnya
  • 1 keping daun kunyit - di potong kasar
  • 1 tangkai daun limau nipis - diambil daunnya dan dibuang batang tengah
  • Minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak
  1. Panaskan kuali dan masukkan rempah penumis dan bahan-bahan yang dikisar hingga garing. 
  2. Masukkan santan dan pes asam jawa dikacau dan dimasukkan daging yang telah direbus siat-siat tadi.
  3. Biarkan sebentar, masukkan daun kunyit dan daun limau.
  4. Setelah mendidih, letakkan garam dan gula, gaul rata.  Kacau daging sehingga menjadi serunding/kering.