Monday, November 7, 2011

Sop Tulang Macaroni

Sop Tulang Macaroni
Bahan-bahannya:-
  • 2 kg tulang lembu
  • 3 biji bawang merah - dihiris halus
  • 3 biji bawang putih - dicincang
  • 2 inci halia - diketuk
  • Macaroni secukupnya
  • 1 batang karot - dibersihkan dan dipotong bunga
  • 2 biji kentang - dikopek dan dipotong dadu
  • 1 paket sop bonjot tulang
  • 2 kiub ayam
  • 2 kiub tomyam
  • Daun sop dan daun bawang
  • Bawang goreng
  • 2 sudu teh lada sulah
  • Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:-
  1. Rebus tulang hingga daging ditulang empuk, rebus kan bersama halia dan masukkan sop bonjot tulang (bersama rempah penumis yang ada didalam paket tersebut).
  2. Setelah empuk, masukkan lada sulah, kentang, karot, kiub ayam, kiub tomyam dan macaroni, rebus lagi hingga masak.
  3. Setelah masak, tumiskan bawang merah dan bawang putih dikuali yang lain hingga kekuningan, setelah itu masukkan kesemua tumisan bersama minyak tumis ke dalam periuk macaroni.  Masukkan daun sop, bawang goreng dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.