Thursday, November 10, 2011

Sop Tulang Merah

Sop Tulang Merah
Bahan-bahannya:-
  • 2 kg tulang lembu/ kambing
  • 2 btg Serai - diketuk
  • 2 inci halia - diketuk
  • Lada Kering secukupnya - dikisar
  • 4 biji bawang putih - dikisar
  • 8 biji bawang merah besar - dimayang halus
  • 3 biji kentang - dikisar
  • 1 biji karot - dikisar
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1/2 botol tomato sos/ secukupnya
  • 1/2 botol cili sos/ secukupnya
  • Perasa 'secukup rasa' maggie secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:-
  1. Rebus tulang bersama serai dan halia hingga daging empuk.
  2. Tumis bawang putih hingga garing dan masukkan bawang merah dan tumis lagi hingga bawang layu.  Masukkan cili kering dan tumis hingga garing (kecilkan api dan biarkan hingga garing).
  3. Setelah garing masukkan tomato puri, tomato sos dan cili sos.
  4. Setelah mendidih, letakkan perasa, garam dan gula.  Setelah itu masukkan kentang (untuk memekatkan kuah)dan karot.  Biarkan pekat dan masak dan bolehlah dihidangkan bersama roti.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.