Sop Tulang Merah |
- 2 kg tulang lembu/ kambing
- 2 btg Serai - diketuk
- 2 inci halia - diketuk
- Lada Kering secukupnya - dikisar
- 4 biji bawang putih - dikisar
- 8 biji bawang merah besar - dimayang halus
- 3 biji kentang - dikisar
- 1 biji karot - dikisar
- 1 tin kecil tomato puri
- 1/2 botol tomato sos/ secukupnya
- 1/2 botol cili sos/ secukupnya
- Perasa 'secukup rasa' maggie secukupnya
- Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:-
- Rebus tulang bersama serai dan halia hingga daging empuk.
- Tumis bawang putih hingga garing dan masukkan bawang merah dan tumis lagi hingga bawang layu. Masukkan cili kering dan tumis hingga garing (kecilkan api dan biarkan hingga garing).
- Setelah garing masukkan tomato puri, tomato sos dan cili sos.
- Setelah mendidih, letakkan perasa, garam dan gula. Setelah itu masukkan kentang (untuk memekatkan kuah)dan karot. Biarkan pekat dan masak dan bolehlah dihidangkan bersama roti.