Thursday, December 22, 2011

Ayam Jintan Kicap Pedas

Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam - di potong kecil, gaulkan sedikit garam dan kunyit serbuk dan digoreng
  • 1 paket kecil rempah penumis(kayu manis, buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang)
  • 8 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 1 biji bawang kuning - dipotong bulat
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 1 inci halia - dihiris memanjang
  • 2 sudu kecil jintan halus - disangat dan dikisar
  • 2 sudu kecil jintan kasar - disangat dan dikisar
  • 2 sudu kecil lada hitam - dicuci dan dikisar
  • 2 sudu sos tiram
  • Kicap Manis secukup rasa
  • Tomato sos secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan minyak dan tumiskan, rempah penumis, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi.  Setelah itu masukkan lada kering dan tumis hingga garing.
  2. Masukkan lada hitam, jintan halus dan kasar. Tumis lagi.
  3. Setelah semua bahan garing, masukkan sos tiram, tomato sos dan kicap manis, gaul sebentar dan masukkan ayam.  Tak perlu letakkan garam kerana sos tiram sudah mempunyai rasa yang mencukupi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.