Skip to main content
- 1 ekor ayam - di potong kecil, gaulkan sedikit garam dan kunyit serbuk dan digoreng
- 1 paket kecil rempah penumis(kayu manis, buah pelaga,bunga cengkih dan bunga lawang)
- 8 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
- 1 biji bawang kuning - dipotong bulat
- 2 biji bawang putih - dicincang
- 1 inci halia - dihiris memanjang
- 2 sudu kecil jintan halus - disangat dan dikisar
- 2 sudu kecil jintan kasar - disangat dan dikisar
- 2 sudu kecil lada hitam - dicuci dan dikisar
- 2 sudu sos tiram
- Kicap Manis secukup rasa
- Tomato sos secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
- Panaskan minyak dan tumiskan, rempah penumis, bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi. Setelah itu masukkan lada kering dan tumis hingga garing.
- Masukkan lada hitam, jintan halus dan kasar. Tumis lagi.
- Setelah semua bahan garing, masukkan sos tiram, tomato sos dan kicap manis, gaul sebentar dan masukkan ayam. Tak perlu letakkan garam kerana sos tiram sudah mempunyai rasa yang mencukupi.