Monday, December 5, 2011

Ayam Masak Paprik Thai

Ayam Masak Paprik Thai
Bahan-bahannya:
  • 1 ekor ayam - dipotong kecil, gaulkan bersama garam dan kunyit dan digoreng
  • 1 biji bawang besar - di mayang 
  • 6 biji bawang merah - ditumbuk
  • 2 biji bawang putih - ditumbuk
  • 5 biji cili padi - diketuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 1 sudu besar lada kering yg telah dikisar
  • 4 sudu besar sos tiram
  • Sos ikan secukup rasa
  • 1 kiub tomyam
  • Kicap manis secukup rasa
  • 1 sudu kecil perasa 'pasti sedap' knor
  • Sedikit air untuk kuah
  • 2 sudu kecil tepung jagung - dicampurkan dengan air
Sayur-sayuran
  • 1 batang karot - dipotong panjang
  • Brokilo
  • Bunga Kobis
  • Baby jagung - dipotong-potong
  • Sayur kacang panjang - dipotong panjang
  • 2 biji tomato -dibelah 8
  • Daun ketumbar
  • Daun limau purut
Cara-cara memasak:-
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili padi dan lada kering.
  2. Setelah garing, masukkan kiub tomyam dan daun limau purut, tumis lagi.
  3. Masukkan sos tiram, sos ikan, karot, bunga kobis, brokoli, baby jagung dan kacang panjang gaulkan semua dan masukkan air untuk kuahnya.  Tutup kuali untuk melembutkan sayur-sayuran tadi.
  4. Setelah itu masukkan ayam, sos ikan, perasa knor dan kicap manis. Masak lagi untuk ayam 'bermesra' dengan kuah paprik.  Masukkan tepung jagung dan biar kuah pekat.
  5. Masukkan daun ketumbar dan tomato. Gaulkan sebentar dan boleh lah diangkat utk dihidangkan bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.