Saturday, December 10, 2011

Chilies Crab/ Ketam Bercili

Ketam Bercili
Bahan-bahannya:-
  • 10 ekor ketam - disiang dan dibersihkan
  • 8 sudu besar lada kering yang telah dikisar
  • 5 biji cili padi - diketuk
  • 2 biji bawang merah besar - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • 3 biji telur - dipukul sedikit
  • Sedikit belacan
  • 2 sudu besar tomato sos
  • 2 sudu besar cili sos
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Daun bawang

Cara-cara memasak:
  1. Tumiskan bawang putih hingga kekuningan.  Setelah itu masukkan bahan yang dikisar bersama lada kering, cili padi dan belacan.  Tumis sehingga garing.
  2. Masukkan tomato sos, cili sos, garam dan gula.
  3. Masukkan ketam, kecilkan api dan tutup periuk untuk memasakkan ketam. 
  4. Setelah ketam masak, boleh lah ditaburkan daun bawang untuk hiasan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.