Thursday, December 22, 2011

Ketam Masak Lemak

Bahan-bahannya:
  • 10 ekor ketam - disiang bersih
  • 8 biji lada hijau - dikisar
  • 1 biji bawang kuning - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1 sudu kecil kunyit serbuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 2 sudu besar tomato sos/ secukup rasa
  • Sehelai daun kunyit
  • 1 kotak santan
  • Sedikit air
  • Garam secukup rasa
  • Gula (jika perlu)

Cara-cara memasak:
  1. Tumis semua bahan yang dikisar dan serai, tumis hingga garing.
  2. Masukkan tomato sos, daun kunyit dan santan setengah kotak serta sedikit air untuk kuahnya, biarkan sehingga mendidih.
  3. Setelah mendidih, masukkan ketam, kecilkan api dan tutup periuk sebentar.  Setelah ketam masak, masukkan lebihan santan tadi berserta garam secukup rasa dan sedikit gula (jika perlu). Gaul rata biarkan mendidih sebentar dan boleh lah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.