Saturday, December 10, 2011

Paceri Nenas

Paceri Nenas
Bahan-bahannya:-

  • 1 biji nenas - dikopek kulit dan dibelah dua dan dipotong-potong
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 1 paket kecil rempah kari daging
  • 2 sudu besar kerisik
  • 3 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 1 biji bawang kuning - dimayang
  • 2 biji bawang putih -dimayang
  • 1/2 inci halia - dihiris memanjang
  • 1/2 kotak santan
  • Minyak untuk menumis
  • Serbuk perasa Knor 'pasti sedap'
  • Garam secukup rasa

Cara-cara memasak:-

  1. Panaskan minyak dan tumiskan rempah penumis dan semua bahan yang dimayang dan daun kari tumis hingga kekuningan.
  2. Masukkan lada kering dan kerisik, tumis hinggan garing.
  3. Setelah itu masukkan pes kari (kari dicampurkan dengan sedikit air) dan tumis hingga garing.
  4. Masukkan santan dan sedikit air bersama nenas dan biarkan mereneh.  Setelah cukup masak, masukkan serbuk perasa dan garam secukup rasa.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.