Wednesday, January 18, 2012

Satar

Satar
at last...dapat juga makan satar yang di idamkan, tapi sebelum tu nak minta maaf sebab tidak ada sukatan(letak ikut gerak hati je :))insyallah next cooking saya catitkan sukatannya.
Bahan-bahannya:
Ikan dikukus
  • 1 kg ikan kembung - dikukus, ambil isinya sahaja dan dihancurkan
  • 2 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 2 cm halia - dihiris panjang dan halus
  • Serbuk lada
  • Kelapa parut
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air asam jawa
  • Daun pisang untuk membungkus
Bahan tumbuk/ kisar kering
  • Lada Merah
  • Lada Hijau
  • Bawang merah
  • 16 biji buah Keras
  • 1 inci belacan
Cara-cara membuatnya:-
Satar yang telah dibungkus, sorry en
satar kerana terpaksa tukar bentuk
  1. Gaulkan kesemua bahan bersama bahan yang diikisar/ ditumbuk. (rasa dahulu sebelum dimasukkan kedalam daun pisang, lebihkan sedikit rasa manis).
  2. Setelah siap rasa, bolehlah dibungkus didalm daun pisang dan dibakar....banyak cara membakar/menggeril.  Selalunya dibakar seperti membakar satay, tetapi saya membakar hanya menggunakan kuali (non-stick the better).  Letakkan kedalam kuali dengan api yang kecil (tidak terlalu kecil) ditutup dan dibiarkan sehingga daun pisang layu dan kekuningan, terbalikkan satar tersebut dan ditutup lagi sehingga masak......

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.