Satar |
at last...dapat juga makan satar yang di idamkan, tapi sebelum tu nak minta maaf sebab tidak ada sukatan(letak ikut gerak hati je :))insyallah next cooking saya catitkan sukatannya.
Bahan-bahannya:Ikan dikukus |
- 1 kg ikan kembung - dikukus, ambil isinya sahaja dan dihancurkan
- 2 helai daun kunyit - dihiris halus
- 2 cm halia - dihiris panjang dan halus
- Serbuk lada
- Kelapa parut
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Air asam jawa
- Daun pisang untuk membungkus
- Lada Merah
- Lada Hijau
- Bawang merah
- 16 biji buah Keras
- 1 inci belacan
Satar yang telah dibungkus, sorry en satar kerana terpaksa tukar bentuk |
- Gaulkan kesemua bahan bersama bahan yang diikisar/ ditumbuk. (rasa dahulu sebelum dimasukkan kedalam daun pisang, lebihkan sedikit rasa manis).
- Setelah siap rasa, bolehlah dibungkus didalm daun pisang dan dibakar....banyak cara membakar/menggeril. Selalunya dibakar seperti membakar satay, tetapi saya membakar hanya menggunakan kuali (non-stick the better). Letakkan kedalam kuali dengan api yang kecil (tidak terlalu kecil) ditutup dan dibiarkan sehingga daun pisang layu dan kekuningan, terbalikkan satar tersebut dan ditutup lagi sehingga masak......