Satar

Satar
at last...dapat juga makan satar yang di idamkan, tapi sebelum tu nak minta maaf sebab tidak ada sukatan(letak ikut gerak hati je :))insyallah next cooking saya catitkan sukatannya.
Bahan-bahannya:
Ikan dikukus
  • 1 kg ikan kembung - dikukus, ambil isinya sahaja dan dihancurkan
  • 2 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 2 cm halia - dihiris panjang dan halus
  • Serbuk lada
  • Kelapa parut
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Air asam jawa
  • Daun pisang untuk membungkus
Bahan tumbuk/ kisar kering
  • Lada Merah
  • Lada Hijau
  • Bawang merah
  • 16 biji buah Keras
  • 1 inci belacan
Cara-cara membuatnya:-
Satar yang telah dibungkus, sorry en
satar kerana terpaksa tukar bentuk
  1. Gaulkan kesemua bahan bersama bahan yang diikisar/ ditumbuk. (rasa dahulu sebelum dimasukkan kedalam daun pisang, lebihkan sedikit rasa manis).
  2. Setelah siap rasa, bolehlah dibungkus didalm daun pisang dan dibakar....banyak cara membakar/menggeril.  Selalunya dibakar seperti membakar satay, tetapi saya membakar hanya menggunakan kuali (non-stick the better).  Letakkan kedalam kuali dengan api yang kecil (tidak terlalu kecil) ditutup dan dibiarkan sehingga daun pisang layu dan kekuningan, terbalikkan satar tersebut dan ditutup lagi sehingga masak......