Sup
Bahan-bahannya:
- 1/2 kilo ayam - dipotong kecil dan direbus
- 1 biji bawang merah - dikisar
- 2 biji bawang putih - dikisar
- 1 inci halia - dikisar
- 1/2 inci kunyit - dikisar
- 1 sudu besar lada hitam - dikisar
- 1 1/2 sudu besar ketumbar - dikisar
- 1 sudu kecil jintan halus - dikisar
- 1 sudu kecil jintan kasar - dikisar
- 4 biji buah keras - dikisar
- 1 biji bawang merah - dipotong bulat
- 1 paket rempah penumis (kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga)
- 3 biji kentang - dipotong empat
- 2 biji tomato - dipotong 8
- Garam secukup rasa
- Serbuk perasa maggie 'Cukup Rasa'
- Daun sop dan bawang goreng untuk hiasan
- Rebus ayam didalam periuk hingga empuk bersama kentang.
- Tumiskan bawang merah yg dihiris bulat dan rempah penumis hingga naik bau dan garing. Setelah itu angkat bahan tumis tadi terus kedalam periuk rebusan ayam.
- Didalam kuali yang sama terus tumiskan bahan yang dikisar hingga garing. Setelah garing masukkan kesemua bahan kedalam rebusan ayam tadi.
- Akhir sekali masukkan garam dan perasa maggie bersama tomato dan semua bahan hiasan.
Bahan-bahannya:-
- 15 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing) - dikisar
- 3 biji bawang putih - dikisar
- 1 sudu besar gula merah
- Kicap Manis secukupnya
- Jus limau/ perahan limau kasturi
- Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam periuk dan masak.
- Campurkan gula merah, kicap dan jus limau. Masaklah sehingga mendidih dan sedikit pekat.