Tuesday, January 3, 2012

Sup Makaroni Sambal Kicap


Sup
Bahan-bahannya:
  • 1/2 kilo ayam - dipotong kecil dan direbus
  • 1 biji bawang merah - dikisar
  • 2 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1/2 inci kunyit - dikisar
  • 1 sudu besar lada hitam - dikisar
  • 1 1/2 sudu besar ketumbar - dikisar
  • 1 sudu kecil jintan halus - dikisar
  • 1 sudu kecil jintan kasar - dikisar
  • 4 biji buah keras - dikisar
  • 1 biji bawang merah - dipotong bulat
  • 1 paket rempah penumis (kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga)
  • 3 biji kentang - dipotong empat
  • 2 biji tomato - dipotong 8
  • Garam secukup rasa
  • Serbuk perasa maggie 'Cukup Rasa'
  • Daun sop dan bawang goreng untuk hiasan
Cara-cara memasak:-
  1. Rebus ayam didalam periuk hingga empuk bersama kentang.
  2. Tumiskan bawang merah yg dihiris bulat dan rempah penumis hingga naik bau dan garing.  Setelah itu angkat bahan tumis tadi terus kedalam periuk rebusan ayam.
  3. Didalam kuali yang sama terus tumiskan bahan yang dikisar hingga garing.  Setelah garing masukkan kesemua bahan kedalam rebusan ayam tadi.
  4. Akhir sekali masukkan garam dan perasa maggie bersama tomato dan semua bahan hiasan.
Sambal Kicap
Bahan-bahannya:-
  • 15 biji cili padi (ikut kepedasan masing-masing) - dikisar
  • 3 biji bawang putih - dikisar
  • 1 sudu besar gula merah
  • Kicap Manis secukupnya
  • Jus limau/ perahan limau kasturi
Cara-caranya:
  1. Masukkan bahan yang telah dikisar kedalam periuk dan masak.
  2. Campurkan gula merah, kicap dan jus limau.  Masaklah sehingga mendidih dan sedikit pekat.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.