Wednesday, February 8, 2012

Ikan Bakar Bersambal

Ikan Bakar Sambal
Bahan-bahannya:-
  • Ikan Pari/ikan terubuk/ikan tongkol - dipotong-potong, dicuci. - lumurkan dengan sedikit garam dan perahan limau kasturi dan perapkan seketika.
  • 5 sudu besar lada kering
  • 1 helai daun kunyit - dihiris halus
  • 4 biji limau kasturi - dibelah dua 
  • Gula Melaka/merah
  • Air asam jawa secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Daun pisang - dibersihkan dan disalai diatas api untuk melembutkannya dan dipotong ikut saiz yang sepatutnya untuk membungkus ikan dan dibakar
Bahan untuk dikisar
Ikan sebelum dibungkus dan
dibakar
  • 3 biji lada merah
  • 2 biji bawang merah 
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit
  • 2 inci lengkuas
  • 2 batang serai
Cara-cara memasak:-
  1. Tumis semua bahan yang dikisar bersama lada kering sehingga garing.  Setelah garing, masukkan air asam, gula dan garam, tumis sehingga sambal kering dan masukkan daun kunyit.
  2. Ambil daun pisang, letakkan beberapa keping ikan pari yang sudah diperap dan tuangkan sambal keatas ikan tersebut dan boleh lah dibakar
  3. Boleh bakar menggunakan kuali 'non stick' dengan api yang sederhana dan semasa membakar hendaklah ditutup kuali tersebut.  Bakarlah sehingga daun kekuningan atau sehingga ikan masak....setelah masak, bolehlah dihidangkan bersama limau kasturi.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.