Friday, February 10, 2012

Kari Hijau Thai


Resepi Kari Hijau Thai....
Bahan-bahannya:-
  • 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong ikut suka
  • Daun Selasih
  • Daun Limau Purut
  • Kacang Panjang- dipotong-potong
  • Capsicum merah - dipotong dadu
  • Limau purut - di belah 4
  • Tomato - dibelah 4
  • 1 sudu besar Sos Ikan
  • 2 sudu besar jus limau
  • 5 biji cili padi merah
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 kotak Santan (200ml)
Bahan untuk dikisar
  • 6 biji lada hijau
  • 6 biji cili padi hijau
  • 2 biji bawang merah
  • 2 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 inci lengkuas
  • 1 inci belacan
  • 1 sb biji ketumbar
  • 2 kiub ayam maggie
  • 1 sb jintan manis/halus
  • 1 cawan daun selasih
  • 1 cawan pokok ketumbar (dicuci bersih akarnya)
  • 2 batang serai
  • 1 sb gula perang/ merah
Cara-cara memasak
  1. Tumiskan semua bahan tumis hingga garing.  Setelah garing masukkan ayam, kiub ayam dan digaul rata.  Kecilkan api dan tutup periuk, biarkan mereneh hingga ayam empuk.
  2. Setelah empuk masukkan santan, kacang panjang, capsicum,tomato, daun limau purut, daun selasih, sos ikan, jus limau purut, garam dan gula.
  3. Biarkan seketika dan bolehlah dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.