Murtabak Daging Mini

Murtabak Daging Mini


Resepi Murtabak Ayam Mini
Bahan-bahannya:
  • 2 cawan daging cincang (ayam/daging)
  • 1 cawan kentang - dipotong dadu
  • 2 biji bawang kuning(holland) - dipotong dadu
  • 1 biji bawang - dihiris
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 paket kecil serbuk kari daging Babas
  • Beberapa keping kulit popia (saiz besar)
  • 3 biji telur
  • 2-3 sudu besar tomato sos
  • 1 biji lada merah - dicincang halus
  • 1 biji lada hijau - dicincang halus
  • 1 1/2 cawan air
  • 2 sudu kecil perasa maggie 'cukup rasa'
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
  1. Tumis kan bawang holland hingga layu, setelah itu masukkan daging, kentang dan lada, tumis hingga garing.
  2. Setelah garing masukkan Serbuk kari, perasa maggie, garam secukupnya dan serbuk lada hitam.  Biarkan sehingga pekat dan daging masak. Angkat dan biarkan sejuk sebelum membungkus.
  3. Ambil 1 biji telur dan ambil putihnya sahaja untuk dijadikan gam.  Ambil 2 biji telur dan telur kuning yang dari lebihan tadi dan dipukul, setelah itu campurkan kedalam bekas yg mengandungi kari ayam tadi.
  4. Ambil kulit popia, letakkan inti keatasnya dan dilipat persegi.
  5. Bakar diatas kuali 'non stick' dengan menggunakan sedikit minyak, bakar lah sehingga kedua dua belah masak dan garing.