Resepi Nasi Pandan......
- 2 cawan beras basmathi
- Pandan - dicuci, dikisar bersama air dan diperah untuk jusnya....
- 2 cawan (1 1/2 cawan air pandan + 1/2 susu cair)
- 1 sudu besar minyak sapi
- Sedikit minyak masak
- 1 paket kecil rempah penumis
- 1 biji bawang merah - dihiris
- 1 biji bawang putih - diketuk
- 1/2 inci halia - dihiris panjang
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar jus limau
- Garam secukup rasa
- Pewarna Hijau
- Bawang goreng
- Cuci beras, setelah itu rendamkan beras selama 10 minit setelah itu ditoskan dan dimasukkan kedalam 'rice cooker'
- Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan minyak sapi, tumis bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah penumis hingga garing.
- Setelah garing masukkan air pandan + susu cair, madu, jus limau dan garam secukup rasa, setelah mendidih, masukkan kedalam 'rice cooker' yang berisi beras. Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.
- Setelah nasi masak, buka penutup 'rice cooker' dan renjiskan pewarna hijau di atas permukaan nasi tadi dan taburkan bawang goreng.
- Tutup penutup 'rice cooker' dan biarkan lebih kurang 10 minit sebelum dihidangkan.