Nasi Pandan



Resepi Nasi Pandan......
Bahan-bahannya:
  • 2 cawan beras basmathi 
  • Pandan - dicuci, dikisar bersama air dan diperah untuk jusnya....
  • 2 cawan (1 1/2 cawan air pandan  + 1/2 susu cair)
  • 1 sudu besar minyak sapi
  • Sedikit minyak masak
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 1 biji bawang merah - dihiris 
  • 1 biji bawang putih - diketuk
  • 1/2 inci halia - dihiris panjang
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar jus limau
  • Garam secukup rasa
  • Pewarna Hijau
Hiasan
  • Bawang goreng
Cara-cara memasak
  1. Cuci beras, setelah itu rendamkan beras selama 10 minit setelah itu ditoskan dan dimasukkan kedalam 'rice cooker'
  2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan minyak sapi, tumis bawang merah, bawang putih dan halia bersama rempah penumis hingga garing.
  3. Setelah garing masukkan air pandan + susu cair, madu, jus limau dan garam secukup rasa, setelah mendidih, masukkan kedalam 'rice cooker' yang berisi beras.  Gaul rata dan masak nasi seperti biasa.
  4. Setelah nasi masak, buka penutup 'rice cooker' dan renjiskan pewarna hijau di atas permukaan nasi tadi dan taburkan bawang goreng.
  5. Tutup penutup 'rice cooker' dan biarkan lebih kurang 10 minit sebelum dihidangkan.