Sum Sum Pandan

Sum Sum Pandan
Bahan-bahannya:-
  • 1 cawan tepung beras
  • 1½ sudu kecil garam
  • 5 cawan air (campuran dari 4 biji santan dan air)
  • Perasa pandan
  • Pewarna hijau
Cara-cara memasak:-

  1. Campurkan tepung beras, tepung jagung, air dan garam, kacau sehingga tepung larut.
  2. Masakkan diatas api yang sederhana dan sentiasa dikacau sehingga pekat and mendidih. (boleh dikacau menggunakan whisk).
  3. Bahagikan kepada dua bahagian, satu bahagian dicampurkan perasan pandan dan pewarna hijau.
  4. Letakkan kedalam bekas-bekas kecil berselang seli
Sos
Bahan-bahannya:
  • 2 buku gula merah
  • 2 sudu besar gula
  • air secukupnya
  • Daun pandan
Cara-cara memasak:-
  1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak sehingga gula larut dan ditapis.