![]() |
Daging Masak Kicap Lada Hitam |
Resepi Daging Masak Kicap Lada Hitam
Bahan-bahannya
- 1
kg daging direbus dan dihiris nipis
- 1 mangkuk kecil air rebusan daging
- 2
biji bawang merah besar di hiris bulat
- 2
biji kentang di hiris nipis
- Minyak untuk menumis
- Kicap
manis
- 2 kiub ayam
- 3 biji cili padi merah (optional)
Bahan dikisar
- 6 biji lada hijau
- 3
biji bawang merah besar
- 2
biji bawang putih
- 2-3 sudu besar lada hitam
- Tumiskan bahan yang dikisar hingga cukup garing, setelah garing, masukkan daging , hirisan kentang, kiub ayam dan air rebusan daging dan biarkan mendidih.
- Setelah air sedikit kering, masukkan bawang yang dihiris.
- Masukkan kicap manis secukupnya dan garam jika perlu. Setelah cukup kepekatannya boleh lah diangkat dan dihidangkan dengan hirisan cili padi merah (tanpa biji).