Sunday, March 18, 2012

Daging Masak Kicap Lada Hitam

Daging Masak Kicap Lada Hitam

Resepi Daging Masak Kicap Lada Hitam
Bahan-bahannya
  • 1 kg daging direbus dan dihiris nipis
  • 1 mangkuk kecil air rebusan daging
  • 2 biji bawang merah besar di hiris bulat
  • 2 biji kentang di hiris nipis
  • Minyak untuk menumis
  • Kicap manis
  • 2 kiub ayam
  • 3 biji cili padi merah (optional)
Bahan dikisar
  • 6 biji lada hijau
  • 3 biji bawang merah besar
  • 2 biji bawang putih
  • 2-3 sudu besar lada hitam
 Cara-cara membuatnya
  1. Tumiskan bahan yang dikisar hingga cukup garing, setelah garing, masukkan daging , hirisan kentang, kiub ayam dan air rebusan daging dan biarkan mendidih.
  2. Setelah air sedikit kering, masukkan bawang yang dihiris.
  3. Masukkan kicap manis secukupnya dan garam jika perlu.  Setelah cukup kepekatannya boleh lah diangkat dan dihidangkan dengan hirisan cili padi merah (tanpa biji).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.