Monday, October 29, 2012

Caramel Apple

Resepi caramel apple
Bahan-bahannya:-
  • 4 biji epal hijau - dicuci dan dikeringkan dan simpan didalam peti sejuk sebentar
  • 4 batang chopstik/ batang ice cream
  • 2 1/2 cawan gula 
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
  • 3 biji bunga cengkih
  • Pewarna merah secukupnya
  • Dulang - untuk meletakkan epal
  • Kertas minyak - disapukan dengan minyak atau butter di atas kertas tersebut 
Cara-cara membuatnya:-
  • Masukkan gula, air, bunga cengkis, pewarna merah dan serbuk kayu manis kedalam periuk, kacau rata dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih.  Untuk menguji tahap gula tersebut sudah sedia digunakan, letakkan sudu dan masukkan kedalam air sejuk.  Gula tersebut akan terus mengeras seperti didalam gambar.  Tutup api.
  • Cucukkan epal dengan chopstik atau batang ice cream dan pusingkan apple tersebut kedalam karamel tersebut sehingga melaputi keseluruhan epel tersebut (hati-hati kerana suhu karamel ini terlalu panas).  Letakkan ke atas dulang yang telah dialas dengan kertas minyak (sila hati-hati....jangan sampai karamel melelh jatuh pada kaki pulak....).  Biarkan seketika setelah sejuk boleh lah dimakan terus...rasanya sungguh enak dan rapuh...

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.