Saturday, October 20, 2012

Chocolate Ganache Kukus

Chocolate Ganache

Bahan-bahan

Beza kek ni, tengah-tengahnya diletakkan conflakes
  • 2 cawan tepung blue key(self raising)
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan susu pekat manis
  • 1 cawan milo
  • 1 cawan serbuk koko vochelle
  • 4 biji telur ayam
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan air panas

Cara-caranya

  1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam mangkuk besar.... 
  2. Kacau dengan sudip ..kacau tangan saje...jangan guna mixer...nanti telebih naik....tak jadi  
  3. Bila semua bahan-bahan dah sebati dalam 5 minit je kacaunye....
  4. Then boleh ditapis adunan yang dah siap agar hasil nanti lebih halus dan cantik.
  5. Didihkan periuk pengukus dan kukus selama 40-50 minit.
  6. Dah siap...kalau nak letak topping lagi best.... 
Ganache
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 sudu besar butter 
  • 1/2 cawan susu pekat manis (ikut kemanisan masing-masing)
  • 1/2 cawan whipping cream/ susu cair 
Cara membuatnya:
  1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak secara double boiling, kacau dengan menggunakan whisk sehingga adunan menjadi licin dan cantik.
  2. Setelah itu tuangkan adunan ke atas cake yang telah siap tadi.  

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.