Sunday, October 21, 2012

Corn Dogs

Resepi untuk Corn Dogs
Bahan-bahannya:-
  • Sosej - dipotong dua
  • 1/2 tin Krim Jagung manis
  • 1/3 cawan Susu segar/secukupnya
  • 1/2 cawan Tepung gandum
  • 1/2 cawan Tepung jagung/ secukupnya
  • 1/2 s/k Serbuk lada hitam
  • 1 biji Telur
  • 1/2 s/k Baking Powder
  • 1/2 s/k Soda Bikarbonat
  • Secubit garam
  • Minyak untuk menggoreng
  • Lidi sate atau yang sewaktu dengannya :)
Cara-cara membuatnya:-
  1. Campurkan kesemua bahan kecuali sosej dan minyak kacau hingga sebati dan sesuai kan rasa.  Kemudian masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam tpt pengisar dan kisar sehingga hancur.
  2. Ambil sosej dan dilap (pastikan kering) dan golekkan ke atas tepung jagung dan ratakan.
  3. Panaskan minyak di dalam kuali yang melengkung seperti mangkuk dengan minyak yang banyak (seperti digambar)
  4. Keluarkan adunan dan pastikan adunan pekat seperti digambar supaya ianya melekat pada sosej.  Cucukkan sosej dengan lidi dan celupkan sosej yang telah di ratakan dengan tepung tadi hingga tenggelam sehingga membaluti keseluruhan sosej tersebut dan tebal (jika adunan agak cair, tambahkan lagi tepung jagung).
  5. Celupkan sosej kedalam minyak sambil memusingkan lidi, ini adalah bertujuan untuk mendapatkan bentuk corn dog yang licin, gebu dan menarik (hati-hati jangan sampai minyak terpercik).  Biarkan sehingga kekuningan dan masak.  Angkat dan toskan minyak.  Sedia untuk dihidangkan bersama atau pun tidak dengan sos kegemaran.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.