Cucur Udang

Cucur Udang
Resepi untuk Cucur Udang
Bahan-bahannya:-
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • Taugeh
  • Daun kucai - dipotong 2 inci
  • 400 gm udang - dikopek, asingkan kulit dan kepala udang dan direbus, sejukkan air rebusan.  Untuk isi udang dipotong dua
  • 1 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 biji lada merah - dicincang
  • 1 biji telur
  • Minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak:-
  1. Campurkan tepung, garam, serbuk kunyit, telur dan air rebusan kulit dan kepala udang.  Dikacau sehingga sebati.  
  2. Setelah itu masukkan sayur taugeh, daun kucai, lada merah dan udang kedalam adunan tepung tadi dan dikacau rata.
  3. Panaskan kuali bersama minyak dan boleh disudukan kedalam kuali dan digoreng hingga kekuningan atau masak.
Resepi untuk Sos
  • 5 biji lada merah
  • 4 biji bawang putih
  • Tomato sos
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:-
  • Ambil lada merah dan bawang putih, dan dikisar sehingga hancur, masukkan bahan kisar kedalam periuk dan dimasak.  Masukkan tomato sos, garam dan gula secukup rasa.  Masakkan sehingga sambal pekat dan boleh lah dihidangkan.