Tuesday, October 16, 2012

Durian Crepe

Durian Crepe
Resepi Durian Crepe
Bahan-bahannya untuk membuat crepe:-
  • 1 cawan Tepung Gandum
  • 1 s/b Tepung Ubi
  • 2 s/b Gula
  • 1 cawan Air/ secukupnya
  • 1/2 cawan Susu cair
  • 1/2 s/k esen Vanila
  • 2 s/k butter - dicairkan 
  • 1 biji Telur
  • Warna kesukaan dan secukupnya
Cara-cara memasak:-
  1. Ayakkan tepung gandum dan tepung ubi.
  2. Masukkan susu cair, air dan kacau rata.  Kemudian masukkan telur, dikacau lagi.
  3. Setelah itu masukkan butter cair, esen vanila, gula dan pewarna, setelah sebati dan gula larut, tapiskan adunan tadi.  Pastikan adunan seperti hendak membuat lempeng tetapi sedikit nipis. 
  4. Masak crepe hanya disebelah bahagian sahaja (tidak perlu diterbalikkan).
Bahan-bahan untuk inti:-
  • Non-Dairy Whipping Cream/ Fresh Cream
  • Beberapa ulas durian - buang kan biji
Cara membuatnya:-
  1. Putar kan whipping cream/ fresh cream menggunakan whisk sehingga kental.
  2. Letakkan satu sudu cream di atas crepe kemudian letakkan isi durian dan ditutupkan dengan cream.  Akhir sekali, lipatkan crepe tadi seperti membuat popia.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.