Tuesday, October 30, 2012

Hash Brown


Resepi Hashbrown
Bahan-bahannya:-
  • * 3 biji kentang - dikopek kulit dan diparut (gunakan pemarut cheese)
  • *1/2 biji bawang holland - diparut
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam (gunakan lada hitam biji dan dikisar, rasanya akan lebih enak)
  • Garam secukup rasa
  • Butter untuk menggoreng
Cara-cara memasak:-
  1. Ambil bahan * dan direndam kedalam air sejuk dan disimpan kedalam peti sejuk selama lebih kurang 20 minit.  Setelah itu keluarkan dan ditoskan air rendaman, lebih baik diperah dengan menggunakan kedua belah tangan (genggam untuk mengeluarkan air lebihan yg terkandung didalam kentang tadi.
  2. Boleh bentukkan mengikut kesukaan masing-masing.  Mai masukkan kedalam loyang dan tekankan hingga padat dan ditekap dengan menggunakan  acuan bulat (acuan telur benjo).  angkat dan masakkan ke atas kuali/ flat pan (non-stick lebih baik) dengan sedikit butter dan api yang kecil. 
  3. Biarkan masak kedua belah sehingga keperang-perangan dan diterbalikkan.  Bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama sos kegeramaran.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.