Resepi untuk Karipap Telur Bakar Sardin
Bahan-bahannya:-
- Roti secukupnya - di potong bahagian tepi
- 1 tin Sardin
- 2 sudu besar Mayonis
- 2 biji Limau kasturi - diambil jusnya
- 2 biji lada Merah - dicincangpnya
- Butter/ mentega secuku
- 1 sudu kecil Serbuk Lada sulah
- Telur - dipukul
- Sedikit pewarna kuning
- Sedikit minyak untuk membakar
Cara-cara memasak:-
- Ambil sardin dan keluarkan kuahnya, masukkan ke dalam mangkuk, masukkan mayonis, lada merah, serbuk lada sulah dan jus limau. Gaul sehingga sebati, ketepikan.
- Ambil roti dan disapukan butter, letakkan sardin tadi secukupnya dan gulung. Kepitkan tepi kiri dan kanan roti dengan jari kemudian ditekankan dengan garpu seperti di gambar.
- Panaskan kuali dan titiskan sedikit minyak. Celupkan roti ke dalam telur tadi dan bakar di atas kuali, terbalikkan dan bakar sehingga rata.
