Karipap Telur Bakar Sardin


Resepi untuk Karipap Telur Bakar Sardin
Bahan-bahannya:-
  • Roti secukupnya - di potong bahagian tepi
  • 1 tin Sardin
  • 2 sudu besar Mayonis
  • 2 biji Limau kasturi - diambil jusnya
  • 2 biji lada Merah - dicincangpnya
  • Butter/ mentega secuku
  • 1 sudu kecil Serbuk Lada sulah
  • Telur - dipukul
  • Sedikit pewarna kuning
  • Sedikit minyak untuk membakar
Cara-cara memasak:-
  1. Ambil sardin dan keluarkan kuahnya, masukkan ke dalam mangkuk, masukkan mayonis, lada merah, serbuk lada sulah dan jus limau.  Gaul sehingga sebati, ketepikan.
  2. Ambil roti dan disapukan butter, letakkan sardin tadi secukupnya dan gulung.  Kepitkan tepi kiri dan kanan roti dengan jari kemudian ditekankan dengan garpu seperti di gambar.
  3. Panaskan kuali dan titiskan sedikit minyak.  Celupkan roti ke dalam telur tadi dan bakar di atas kuali, terbalikkan dan bakar sehingga rata.