Kiwi ice Cream

Bahan-bahannya:-
  • 1/2 tin susu cair
  • 5 sudu besar susu pekat (ikut kemanisan masing-masing)
  • 1/2 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu besar ovellete
  • 3 biji buah kiwi
  • 1 s/b gula
Cara-cara memasak:-
  1. Potong dadu 2 biji buah kiwi dan masak bersama gula sehingga buah lembik.  Tutup api dan lenyekkan buah tersebut.
  2. Dengan menggunakan letrik whisk, masukkan susu pekat, susu cair, esen vanila, ovellete dan buah kiwi yang telah dilenyek tadi.  Pukul sehingga kembang dan pekat, lebih kurang 20 minit.  
  3. Potong dadu lagi sebiji buahk kiwi yang tinggal dan masukkan ke dalam adunan dan pukul lagi selama 10 minit.  Pastikan adunan pekat.
  4. Akhir sekali masukkan ke dalam bekas dan sejukkan ke dalam freezer.