Layered Chocolate Cheese Cake

Layered Chocolate Cheese Cake
Resepi Layered Chocolate Cheese Cake
Bahan-bahan untuk chocolate layer:-
  • 1/2 cawan Tepung gandum
  • 2 biji Telur
  • 1/2 cawan Susu Pekat Manis
  • 1/2 cawan Air panas
  • 1/2 cawan Minyak masak (kalau nak caikan butter pun boleh juga)
  • 2 s/b Koko
  • 2 s/b Milo
  • 1 s/k Baking Powder
  • 1/2 s/k Soda Bikarbonat
  • 1 s/k Esen Vanila
Cara-cara membuatnya:-
  1. Campurkan kesemua bahan dan kacau (tak perlu terlalu lama) kemudian ditapis. Ketepikan.
Bahan-bahan untuk layered cheese:-
  • 250gm Cream Cheese (mai guna philadelphia)
  • 1 s/b Tepung Gandum
  • 1 biji Telur
  • 1/2 cawan Gula pasir
  • 3 sudu Air
  • 1 s/b jus limau/ pati oren sunquick
Cara-cara membuatnya:-
  1. Pukulkan cream cheese dan gula sehingga lembut dan kembang.  Kemudian masukkan telur, air, sunquick, pukul lagi sehingga sebati dan akhir sekali masukkan tepung.  Ketepikan.
Cara-cara memasaknya:-
  1. Panaskan kukus.  Sapukan loyang dengan butter dan alaskan dengan kertas minyak/ kertas kuih.  Ambil 1 sudu besar adunan chocolate dan asingkan untuk membuat corak, ketepikan.  Masukkan separuh dari adunan chocolate kedalam loyang dan tutup dengan aluminium foil untuk mengelakkan air masuk ke dalam.  Pastikan air dikukusan mendidih baru masukkan adunan tersebut.  Masak untuk 15 minit.
  2. Setelah masak, keluarkan, dan masukkan adunan cheese separuh sahaja, tutup dengan aluminium foil dan kukus lagi untuk 15 minit.
  3. Ulang langkah no 1 dan no 2.  Pada langkah terakhir (pada adunan cheese) gunakan sudu dan tuang untuk membuat garisan  di atas adunan cheese dan lorekkan dengan lidi atau garpu mengikut kreativiti masing-masing.