Resepi untuk Pais Ikan Kembung
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
- 10 ekor ikan kembung (tidak berapa besar) - dibersihkan dan dikelar kedua belah ikan
- Daun pisang - dibersihkan, dilayukan dan dipotong empat persegi
- Daun Kunyit - dihiris halus
- Daun limau purut - dihiris halus
- 5 sudu besar lada kering kisar (boleh tambah lagi jika mahu pedas)
- Garam dan gula secukupnya
- Stapler/ lidi penyemat
- 2 biji bawang merah besar
- 4 biji bawang putih
- 1inci serbuk
- 1-2 batang serai
- Air asam jawa secukupnya
- Ambil daun pisang yang telah dibersihkan tadi dan letakkan 1-2 sudu besar sambal yang telah dikisar, kemudian letakkan 2 ekor ikan kembung dan tutupkan ikan dengan 1-2 sambal lagi, akhir sekali taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau nipis.
- Lipat daun pisang mengikut cara kegemaran masing-masing dan bakar di atas kuali 'non stick', bakar dengan api yang kecil dan ditutup kuali tersebut (kalau tidak ditutup pun tak mengapa).