Monday, October 29, 2012

Pais Ikan Kembung

Resepi untuk Pais Ikan Kembung
Bahan-bahannya:-
  • 10 ekor ikan kembung (tidak berapa besar) - dibersihkan dan dikelar kedua belah ikan
  • Daun pisang - dibersihkan, dilayukan dan dipotong empat persegi
  • Daun Kunyit - dihiris halus
  • Daun limau purut - dihiris halus
  • 5 sudu besar lada kering kisar (boleh tambah lagi jika mahu pedas)
  • Garam dan gula secukupnya 
  • Stapler/ lidi penyemat
Bahan untuk dikisar:-
  • 2 biji bawang merah besar
  • 4 biji bawang putih
  • 1inci serbuk
  • 1-2 batang serai
  • Air asam jawa secukupnya
Cara-cara memasak:-
  1. Ambil daun pisang yang telah dibersihkan tadi dan letakkan 1-2 sudu besar sambal yang telah dikisar, kemudian letakkan 2 ekor ikan kembung dan tutupkan ikan dengan 1-2 sambal lagi, akhir sekali taburkan hirisan daun kunyit dan daun limau nipis.
  2. Lipat daun pisang mengikut cara kegemaran masing-masing dan bakar di atas kuali 'non stick', bakar dengan api yang kecil dan ditutup kuali tersebut (kalau tidak ditutup pun tak mengapa).

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.