Sunday, October 28, 2012

Sop tulang dan french toast

Resepi Sop tulang dan french toast
Bahan-bahannya:-
  • 1 kg tulang - dibersihkan dan direbus sehingga daging empuk lebih kurang 2 jam.
  • Brokoli, bunga kobis (optional)
  • 1 biji karot - dipotog bulat/ bunga
  • 1 biji tomato - dibelah 6
  • 1 biji kentang - dibelah 8
  • 2 kiub ayam
  • 1 kiub tom yam
  • 1 sop bonjot
  • 2 s/b tepung jagung + sedikit air
  •  Daun sop dan daun bawang
Bahan untuk ditumis
  • 1 biji bawang merah besar - dihiris
  • 2 biji bawang putih - dicincang  
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
  1. Masukkan sop bonjot, kiub ayam, kium tomyam, karot, dan kentang.
  2. Tumiskan bahan tumis sehingga naik bau dan garing.  Masukkan kedalam periuk tulang tadi.
  3. Bancuhkan tepung jagung dan air dan masukkan kedalam periuk bersama tomato.  Sesuaikan rasa, kuah akan menjadi pekat sedikit.  Tutup api dan boleh lah dihidangkan bersama roti perancis yang telah dibakar bersama butter/ marjerin.....sungguh enak!

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.