Resepi untuk Ayam Percik
Bahan-bahan :-
Bahan-bahan :-
- 1/2 ekor ayam
- 4 sudu besar lada kering kisar ( boleh dikurangkan)
- 1/2 kotak kecil santan (200ml)
- 2 keping asam keping
- Garam dan gula
- 2 sudu besar minyak
Bahan untuk dikisar:-
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 cm belacan
- 1 inci lengkuas
- 5 biji buah keras
- 1 sudu besar Ketumbar
- 1/2 sudu besar jintan halus
- 1/2 sudu besar jintan kasar
Cara-cara memasak:-
- Perapkan ayam bersama bahan kisar, lada kering, santan minyak, asam keping, garam dan gula selama lebih kurang 1 jam.
- Setelah satu jam masukkan bahan dan ayam yang diperap ke dalam periuk dan masak di atas api perlahan. Biarkan mereneh sehingga ayam separuh masak.
- Panaskan kuali non stick dan bakar ayam sehingga masak, untuk kuah dibiarkan mereneh sehingga pekat. Sapukan ayam dengan kuah yang mereneh tadi berulangkali sebelum diterbalikkan.
- Setelah siap bolehlah dihidangkan bersama nasi atau pun roti.