Resepi untuk Lemon Cheesecake (No baking)
Bahan untuk membuat base:-
Bahan untuk membuat base:-
- 250gm biskut marrie
- 125gm butter/ marjerin
- Hancurkan biskut, boleh dimasukkan kedalam pengisar kering untuk mnehancurkannya.
- Cairkan butter, setelah cair, masukkan biskut yang hancur tadi dan gaul.
- Sediakan loyang, alaskan loyang dengan aluminium foil atas kertas kuih, biarkan kertas tersebut dilebihkan kiri dan kanannya, ini adalah tujuan untuk memudahkan kek itu dikeluarkan dari loyang.
- Simpan loyang kedalam peti sejuk.
- 200ml (1 kotak kecil) whip cream
- 3/4 gula
- 250gm krem cheese
- 1 s/b perasan lemon
- 2 s/b serbuk gelatin
- 1/2 cawan air panas
- Pewarna hijau
- Campurkan gelatin dan air panas, kacau dan biarkan sejuk.
- Pukul krem cheese dan gula sehingga lembut, masukkan whip cream dan pukul lagi.
- Masukkan jus lemon dan gelatin, pukul sehingga sebati.
- Bahagiakan kepada dua bahagian. Sau bahagian diwarnakan hijau dan sebahagian lagi dibiarkan warna asli.
- Ambil loyang yang telah disejukkan tadi, tuang warna hijau, 3 sudu besar di tengah tengah loyang. Setelah itu letakkan 3 sudu besar warna asli dan letakkan di tengah-tengah warna hijau tadi. Ulangi langkah yang sama sehingga semua adunan habis.
- Simpan cheesecake ke dalam peti sejuk untuk lebih kurang 4 jam dan boleh dimakan...