Ayam Masak Kari Babas

Resepi Ayam Masak Kari Babas
Bahan-bahannya:-
  • 1/2 ekor ayam - dipotong kecil
  • 2 biji bawang merah besar - dihiris
  • 2 biji bawang putih - dihiris
  • 1 inci halia - dihiris
  • 1 s/b halba campur
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 1 kiub perasa ayam maggie
  • 1 senduk serbuk kari ayam Babas
  • 2 s/b sos tomato
  • 1/2 kotak kecil santan
  • 1 biji tomato - dibelah 6
  • 1 batang karot - dipotong dadu
  • 2 biji kentang - dipotong dadu
  • Daun kari
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • Sedikit minyak untuk memasak
  • Garam secukup rasa
Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan periuk dan masukkan minyak sapi dan minyak, setelah minyak panas, masukkan rempah penumis dan tumis, kemudian masukkan halba campur dan daun kari bersama bahan-bahan yang dan dimayang dan ditumis hingga kekuningan/ naik bau.
  2. Masukkan rempah kari dan diitumis lagi hingga garing.
  3. Setelah ayam empuk masukkan santan dan sedikit air, kacau dan besarkan sedikit api, apabila mendidih boleh lah dimasukkan tomato. Biarkan mendidih lagi, masukkan garam, tutup api dan bolehlah dihidangkan.
  4. Setelah garing masukkan ayam, karot, kentang, perencah ayam, gaul dan kecilkan api, tutup periuk untuk mengempukkan ayam. Sesekali, buka tutup periuk dan kacau, bahan-bahan supaya tidak hangus/ melekat pada periuk.

  5. Tip: Untuk karot dan kentang yang telah didadu Mai akan masukkan kedalam microwave dan masak selama 3 min (HIGH).  Masukkan kedalam kari setelah ayam hampir masak untuk tidak menyebabkan kentang hancur dan kelihatan cantik.....