Saturday, December 15, 2012

Ayam Masak Merah Ver. 2

Resepi untuk Ayam Masak Merah ver. 2
Bahan-bahannya
  • 1 ekor ayam - di potong ikut suka (kecil lagi sedap), diperapkan bersama kunyit serbuk dan garam selama 1/2 jam dan digoreng garing...
  • 2 senduk besar lada kering yang sudah dikisar (boleh tambah atau kurangkan)
  • 3 biji bawang merah besar - dikisar
  • 4 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 2 inci lengkuas - dikisar
  • 1/2 cawan  puri tomato
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 1/2 cawan cili sos
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 batang serai - diketuk
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/2 kg bawang merah kecil - dihiris dan dibuat bawang goreng (digoreng selepas ayam masak)
Bahan hiasan
  • Daun sop dan daun bawang - dihirs halus
  • Kacang Pees (dalam tin)
Cara-cara memasak
  1. Panaskan kuali dan tumiskan kesemua bahan kisar dan serai hingga garing, setelah itu masukkan puri tomato, cili sos, tomato sos dan susu cair.
  2. Tumis lagi untuk beberapa minit dan masukkan garam dan gula, gaul sehingga ratadan masukkan ayam yang telah digoreng dan dikacau rata.
  3. Masukkan 1 cawan air panas dan kecilkan api, biarkan sehingga kuah pekat.
  4. Akhir sekali, goreng bawang kecil hingga menjadi bawang goreng dan tuangkan bawang tersebut bersama minyak bawang goreng itu ke dalam kuali ayam tadi bersama daun sop, daun bawang dan kacang pees.......di gaul rata dan boleh lah dihidang kan.
  5. Taburkan lagi sekali daun sop,daun bawang dan kacang pees untuk hiasan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.