Kari Daging

Resepi untuk Kari Daging
Bahan-bahannya:-
  • 1 kg daging - direbus sehingga empuk dan dipotong nipis
  • 1 paket kecil rempah penumis
  • 3 sb minyak sapi
  • Daun kari secukupnya
  • 1 biji bawang merah - dihiris
  • 2 biji bawang merah besar - dikisar
  • 4 biji bawang putih - dikisar
  • 1 inci halia - dikisar
  • 1 paket kecil rempah kari BABAS - dibancuhkan dengan sedikit air
  • 1/2 kotak kecil santan
  • 2 biji kentang - dipotong ikut suka
  • 2 biji tomato - dipotong 8
  • Sos tomato secukupnya
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Kiub ayam - optional
Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan periuk bersama minyak sapi, setelah panas, masukkan rempah penumis, bawang yang dihiris dan daun kari.  Tumis sehingga naik bau, masukkan bahan yang dikisar, tumis lagi sehingga garing.
  2. Masukkan rempah kari dan tumis lagi sehingga rempah kering dan garing.  Setelah itu masukkan daging dan air rebusannya sekali bersama kentang, biarkan sehingga mendidih dan masukkan santan, sos tomato, kiub ayam dan sesuai kan rasa dengan garam dan gula (tidak perlu letak gula jika diletakkan kiub ayam).  Akhir sekali masukkan tomato dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan...