Kek Lapis Nestum Badam

Resepi untuk Kek Lapis Nestum Badam
Bahan-bahannya:-
  • 250gm (1 buku) butter
  • 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
  • 1 1/2 cawan nestum - dikisar
  • 1/2 cawan badam- dikisar
  • 200gm susu pekat
  • 5 biji telur
  • 1 sk ese vanila
  • 150gm gula halus/ kastor
  • Pewarna hijau dan kuning
Cara-cara membuatnya:-
  1. Panaskan kukus dan lencerkan loyang dengan butter dan alaskan dengan aluminium foil.
  2. Pukul butter and gula sehingga kembang/ putih, masukkan telur satu persatu.  Pukul sehingga kembang dan masukkan susu pekat dan esen vanila.
  3. Campurkan bahan kering, tepung, nestum dan badam.   Ketepikan.
  4. Dengan menggunakan kelajuan yang rendah masukkan bahan kering yang telah dicampurkan tadi, pukul sehingga sebati.
  5. Bahagikan kepada dua bahagia, satu bahagian diwarnakan dengan warna hijau dan sebahagian lagi dengan warna kuning.
  6. Masukkan setengah dari warna kuning kedalam loyang dan ratakan (adunan agak pekat).  Tutup kukus dengan aluminium foil dan kukus lebih kurang 10-15 minit/ sehingga masak dan lapiskan dengan warna hijau dan kukus lagi sehingga masak.  Lakukan proses yang sama sehingga habis,  Untuk lapisan yang terakhir hendaklah dikukus lebih lama lebih kurang 30 minit....
  7. Setelah siap, biarkan sejuk di dalam loyang, barulah dikeluarkan dan dipotong.