Resepi untuk Lempeng Nestum Berkismis
Bahan-bahannya:-
Bahan-bahannya:-
- 2 cawan tepung gangum
- 1 biji telur
- 2 cawan nestum
- 1 sk baking powder
- 1 cawan susu segar
- Air secukupnya
- 1 cawan gula (boleh kurang and lebihkan)
- 1 sk garam
- 1/2 cawan kismis
- Sedikit pewarna kuning
- Sedikit majerin/ butter
- Campurkan tepung gandum, susu segar, garam, gula, baking powder, telur, pewarna kuning dan kismis, kacau rata dan masukkan ke dalam pengisar dan kisar sehingga hancur.
- Keluarkan dan masukkan nestum, sesuaikan kepekatan dengan menambahkan air.
- Panaskan kuali (non stick lebih baik) dan tuangkan satu senduk kecil adunan lempeng dan ratakan dengan belakang senduk sehingga nipis dan terus taburkan 1 sk nestum ke atas lempeng tadi sebelum lempeng tersebut masak (supaya nestum akan mudah melekat pada adunan lempeng). Taburkan sedikit kismis jika mahu.
- Letakkan sedikit majerin/ butter di atas lempeng tersebut dan terbalikkan. Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama sambal tumis atau makan begitu sahaja.