Lempeng Nestum Berkismis

Resepi untuk Lempeng Nestum Berkismis
Bahan-bahannya:-
  • 2 cawan tepung gangum
  • 1 biji telur
  • 2 cawan nestum
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu segar
  • Air secukupnya
  • 1 cawan gula (boleh kurang and lebihkan)
  • 1 sk garam
  • 1/2 cawan kismis 
  • Sedikit pewarna kuning
  • Sedikit majerin/ butter
Cara-cara membuatnya:-
  1. Campurkan tepung gandum, susu segar, garam, gula, baking powder, telur, pewarna kuning dan kismis, kacau rata dan masukkan ke dalam pengisar dan kisar sehingga hancur.
  2. Keluarkan dan masukkan nestum, sesuaikan kepekatan dengan menambahkan air.
  3. Panaskan kuali (non stick lebih baik) dan tuangkan satu senduk kecil adunan lempeng dan ratakan dengan belakang senduk sehingga nipis dan terus taburkan 1 sk nestum ke atas lempeng tadi sebelum lempeng tersebut masak (supaya nestum akan mudah melekat pada adunan lempeng).  Taburkan sedikit kismis jika mahu.
  4. Letakkan sedikit majerin/ butter di atas lempeng tersebut dan terbalikkan.  Angkat dan bolehlah dihidangkan bersama sambal tumis atau makan begitu sahaja.