Nasi Tomato

Resepi untuk Nasi Tomato
Bahan-bahannya
  • 1kg beras basmathi - dicuci dan ditoskan, biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dimasak
  • 2 biji bawang merah besar - dihiris halus
  • 5 biji bawang putih - dihiris halus dan panjang
  • 3 cm halia - dihiris halus dan panjang
  • 1 paket besar rempah penumis
  • 3 helai daun pandan - dicuci dan disimpul
  • 1/2 cawan puri tomato
  • 2 s/b sos tomato
  • 1 tin kecil minyak sapi
  • 1/2 tin susu cair
  • 4 s/b madu
  • 4 biji tomato - dibuang tengah dan dipotong dadu
  • Garam secukup rasa

Untuk hiasan
  • Bawang Goreng
  • Daun bawang 
Cara-cara memasak
  1. Panaskan periuk dan masukkan kesemua minyak sapi, bila sudah panas, masukkan rempah penumis, daun pandan dan tumis sebentar.  Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis hingga naik bau dan bahan tumis kekuningan.
  2. Setelah bahan tumis kekuningan, masukkan puri tomato  dan sos tomato.  Tumis hingga garing.
  3. Setelah garing masukkan air, susu dan madu.  Kacau rata dan biar kan mendidih.
  4. Setelah mendidih masukkan beras yg telah ditos dan masukkan garam.
  5. Tuangkan kesemua bahan kedalam periuk nasi/ rice cooker dan masak seperti biasa (mai tumis terus dari rice cooker ke atas api semasa menumis)