Resepi untuk Nasi Tomato
Bahan-bahannya
- 1kg beras basmathi - dicuci dan ditoskan, biarkan lebih kurang setengah jam sebelum dimasak
- 2 biji bawang merah besar - dihiris halus
- 5 biji bawang putih - dihiris halus dan panjang
- 3 cm halia - dihiris halus dan panjang
- 1 paket besar rempah penumis
- 3 helai daun pandan - dicuci dan disimpul
- 1/2 cawan puri tomato
- 2 s/b sos tomato
- 1 tin kecil minyak sapi
- 1/2 tin susu cair
- 4 s/b madu
- 4 biji tomato - dibuang tengah dan dipotong dadu
- Garam secukup rasa
Untuk hiasan
- Bawang Goreng
- Daun bawang
- Panaskan periuk dan masukkan kesemua minyak sapi, bila sudah panas, masukkan rempah penumis, daun pandan dan tumis sebentar. Masukkan bahan-bahan yang dihiris dan tumis hingga naik bau dan bahan tumis kekuningan.
- Setelah bahan tumis kekuningan, masukkan puri tomato dan sos tomato. Tumis hingga garing.
- Setelah garing masukkan air, susu dan madu. Kacau rata dan biar kan mendidih.
- Setelah mendidih masukkan beras yg telah ditos dan masukkan garam.
- Tuangkan kesemua bahan kedalam periuk nasi/ rice cooker dan masak seperti biasa (mai tumis terus dari rice cooker ke atas api semasa menumis)