Friday, December 14, 2012

Popia Sardin

Resepi untuk Popia Sardin
Bahan-bahannya:-
  • Kulit popia secukupnya - bersaiz sedang
  • 1 tin sardin - dibuang kuahnya
  • 1 biji bawang merah besar - dihiris halus
  • 3 biji bawang putih - dicincang
  • 1 biji lada hijau - dicincang
  • 1 biji lobak merah - dipotong panjang dan halus/ diparut panjang
  • 1 kiub ayam/ garam dan gula secukup rasa
  • 1 s/b lada sulah serbuk
  • Minyak untuk menumis
  • 2 s/b sos tomato
  • Tepung + sedikit air untuk membuat gam
Cara-cara memasak:-
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih, lada hijau, tumis sehingga garing dan masukkan sardin dan lobak merah, kemudian masukkan sos tomato, kiub ayam. kacau sehingga masak dan kering (hancur-hancurkan sedikit ikan sardin tersebut).
  2. Setelah masak, angkat dan tapiskan untuk mengeluarkan minyak/ air yang berlebihan.
  3. Ambil kulit popia dah letakkan 2 sudu kecil inti sardin dan lipat (sila lihat pada gambar), mai lebih suka melipat dengan cara seperti dibawah kerana lebih kemas dan cantik....
Lakukan proses yang sama sehinnga kesemua inti habis dan sedia untuk digoreng.  Panaskan minyak, masukkan popia bila minyak sudah betul-betul panas dengan menggunkan api yang sederhana.
Goreng sehingga rata dan kekuningan.  Angkat dan boleh lah dihidangkan semasa panas.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.