Puding Buih

Resepi untuk Puding Buih Berkuah
Bahan-bahannya:-
  • 2 paket agar-agar serbuk
  • 1.2 litre air
  • 6 sb gula
  • 3 helai daun pandan - dibersihkan dan diikat
  • 4 biji telur - asingkan putih dan kuning
  • Warna kegemaran 
  • 1 tin buah koktail
Untuk kuah puding:-
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air (sukat menggunakan tin susu cair)
  • 3/4 tin susu pekat (boleh kurangkan atau ditambah)
  • 1 sb tepung kastard/ tepung jagung
Cara-cara membuatnya:-
  1. Masakkan agar-agar bersama air, daun pandan gula sehingga gula larut, keluarkan daun pandan dan biarkan sejuk, sementara itu.....
  2. Pukul kesemua putih telur sehingga putih, kembang dan ringan (tidak tumpah jika diterbalikkan).  Setelah itu masukkan 3 sahaja biji telur kuning (1 disimpan untuk membuat kuahnya).  Pukul lagi sehingga kembang.  Masukkan agar-agar yang telah suam sejuk tadi kedalam telur dan pukul rata.  Bahagikan kepada beberapa bahagian dan warnakan.  Setelah itu bolehlah dimasukkan kedalam acuan kegemaran.  Biarkan sejuk baru dimasukkan kedalam peti sejuk.  Sedap dihidangkan semasa sejuk bersama kuah dan buah koktail.
Cara-cara membaut kuahnya:-
  1. Masukkan kesemua bahan bersama 1 biji telur kuning kedalam periuk dan kacau rata.  Setelah itu baru dimasak di atas api sambil di kacau rata, setelah kuah mendidih dan pekat, tutup api dan biarkan sejuk.  Masukkan kuah kedalam peti sejuk.  Hidangkan sewaktu sejuk.