Sunday, December 23, 2012

Roti Benjo Sardin Blackpepper

Resepi untuk Roti Benjo Sardin Blackpepper
Bahan-bahannya:-
  • Roti Sausage Roll - dibelah dua tidak putus
  • 1 tin sardin - dibuang tulang dan dihancurkan
  • 5 biji telur - dipukul
  • 1 biji bawang merah - dipotong dadu
  • 4 biji bawang putih - dicincang
  • 2 sb serbuk lada hitam
  • 4 sb thousand island
  • 2 biji kentang - dipotong dadu kecil
  • Garam secukup rasa
  • Daun salad
  • Sedikit majerin/ mentega
Cara-cara membuatnya:-

  1. Goreng kentang yg telah dipotong dadu sehingga masak, angkat dan ketepikan.
  2. Tumiskan bawang merah dan lada hitam sehingga naik bau.  Masukkan lada hitam kacau hingga rata.
  3. Masukkan sardin dan 4 sb kuah sardin bersama thousand island.  Kacau hingga sebati dan kering.  Tambahkan garam secukup rasa dan angkat.
  4. Masukkan telur yang telah dipukul kedalam adunan sardin tadi bersama kentang dan kacau rata.
  5. Panasnak kuali (non stick) lebih baik, dah letakkan sedikit mentega (gunakan api kecil), dengan menggunakan senduk kecil, tuangkan 1 senduk ke atas kuali dan telangkupkan roti ke atas sardin tersebut.
  6. Sapukan majerin/ mentega di atas roti tersebut (seperti digambar) setelah sardin telur masak, terbalikkan roti tersebut dan tekan sedikit untuk menggaringkan bahagian roti yang telah disapukan mentega tadi.
  7. Angkat, biarkan sejuk, letakkan salad di dalam roti dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.