Saturday, December 8, 2012

Telur Bistik

Resepi untuk Telur Bistik
Bahan-bahannya:-
  • 2 s/b pes lada kering
  • 1 biji bawang merah besar/ holland – di potong dadu
  • 3 biji bawang putih – dicincang
  • ½ inci halia – di cincang
  • 1 biji lada hijau – dipotong bulat
  • 1 biji lada merah – dipotong bulat
  • 100gm daging cincang
  • 2 s/b sos tiram
  • 1 s/b sos plum (*optional jika tiada boleh tambahkan quantiti sos tomato)
  • 2 s/b sos ikan
  • 1 s/b sos tomato
  • 2 s/b sos cili
  • ½ cawan sayur campur
  • 1 batang sosej – dipotong bulat
  • ½ batang lobak merah – dihiris panjang
  • Sedikit kobis – dihiris halus
  • ½ s/b tepung jagung
  • Gula secukup rasa
  • Minyak untuk memasak
Cara-cara memasak:-
  1. Ambil kobis dan separuh dari lobak merah yg dihiris dan rendam kedalam air sejuk dan disimpan kedalam peti sejuk.
  2. Panaskan kuali dan gorengkan sosej yg telah dihiris sehingga keperangan, angkat dan ketepikan.
  3. Tumis lada kering, bawang merah, bawang putih, halia, lada merah dan lada hijau sehingga naik bau.
  4. Masukkan daging dan kacau sehingga daging masak.
  5. Masukkan sos ikan, sos tiram, sos cili, sos tomato, sos plum dan sesuaikan rasa dengan gula. Kacau sehingga sebati dan masukkan lobak merah dan sayur campur. Setelah semua masak, masukkan sedikit air untuk membuat kuah (terpulang byk mana kuah yg dikehendaki) dan masukkan tepung jagung. Kacau rata sehingga kuah pekat dan tutup api.
Bahan untuk telur dadar:-
  • 5 biji telur
  • 1 s/b mayonis
Cara-cara membuatnya:-
  1. Pukul telur dengan mayonis. Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan dadar telur seperti biasa, lenggok2kan kuali utk mendapatkan dadar yang nipis.
  2. Jika menggunakan kuali yg kecil boleh dibahagi telur kepada dua kali masak.
  3. Hidangkan kuah ke dalam pinggan dan susunkan telur yang telah digulung di atas kuah tadi dan taburkan dengan kobis, carot dan sosej. Sedia untuk dimakan…..

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.