![]() |
Asam Pedas Lada Hitam Ikan Sembilang |
Bahan-bahannya
- 1 ekor ikan sembilang - dipotong keping dan direndam dengan air asam lebih kurang 10 min
- Daun kesom
- 2 sudu kecil pes asam jawa
- Sedikit garam
- 1 mangkuk air
- Perasa (knor atau maggie) - optional
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- 5 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
- 5 biji lada merah
- 3 sudu kecil lada hitam
- 3 biji bawang merah besar
- 2 biji bawang putih
- 3 cm halia
- 3 cm kunyit hidup
- 2 cm belacan
- Tumis bahan yang dikisar hingga benar-benar garing.
- Setelah garing masukkan pes asam jawa dan air, biarkan mendidih, setelah mendidih masukkan ikan dan daun kesom, garam secukup rasa (jika gunakan perasa, tidak perlu meletakkan garam dan gula).
- Setelah ikanmasak, boleh lah diangkat dan dihidangkan.