Tuesday, January 29, 2013

Asam Pedas Lada Hitam Ikan Sembilang

Asam Pedas Lada Hitam Ikan Sembilang
Resepi Asam Pedas Lada Hitam Ikan Sembilang
Bahan-bahannya
  • 1 ekor ikan sembilang - dipotong keping dan direndam dengan air asam lebih kurang 10 min
  • Daun kesom
  • 2 sudu kecil pes asam jawa
  • Sedikit garam
  • 1 mangkuk air
  • Perasa (knor atau maggie) - optional
  • Garam dan gula secukup rasa 
  • Minyak untuk menumis
Bahan dikisar
  • 5 sudu besar lada kering yang sudah dikisar
  • 5 biji lada merah 
  • 3 sudu kecil lada hitam 
  • 3 biji bawang merah besar 
  • 2 biji bawang putih
  • 3 cm halia 
  • 3 cm kunyit hidup
  • 2 cm belacan
Cara-cara membuatnya
  1. Tumis bahan yang dikisar hingga benar-benar garing.
  2. Setelah garing masukkan pes asam jawa dan air, biarkan mendidih, setelah mendidih masukkan ikan dan daun kesom, garam secukup rasa (jika gunakan perasa, tidak perlu meletakkan garam dan gula).
  3. Setelah ikanmasak, boleh lah diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.