Nasi Goreng Cendawan Thai |
Cendawan thai:-
- Beberapa keping cendawan dan disiat sederhana besar
- 1/2 biji bawang kuning - dihiris
- 2 biji bawang putih - dicincang
- Cili padi secukupnya - di ketuk (optional)
- 1/2 s/b sos ikan
- 1 s/b sos tiram
- 2 s/b sos tomato
- 1/3 capsicum - dipotong panjang
- 1/3 lobak merah - dipotong panjang
- Beberapa ekor Udang
- Sedikit daun ketumbar
- Minyak untuk menumis
- Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan lobak merah hingga layu.
- Masukkan sos tiram, sos ikan, tomato sos dan udang, kacau hingga rata.
- Bila udang masak, masukkan capsicum dan cendawan, kacau sehingga masak, boleh dimasukkan sedikit air dalam anggaran 2 s/b jika mahu. Siap untuk dihidangkan.
- 2 cawan beras dimasak setelah itu nasi disejukkan semalam dan dileraikan.
- 1 cawan sayur campur
- Isi ayam - direbus dan dipotong dadu
- 1 biji bawang besar - dicincang
- 3 biji bawang putih - dicincang
- 1 s/d serbuk lada sulah
- 1 pokok daun ketumbar
- 2 s/b sos tiram
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menumis
- Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehinngga naik bau. Setelah itu masukkan sos tiram dan lada sulah, kacau rata.
- Masukkan isi ayam dan sayur campur. Setelah sayur masak masukkan nasi dan sesuaikan rasa dengan garam.
- Akhir sekali masukkan daun ketumbar, kacau seketika dan boleh lah dihidangkan bersama cendawan thai.....