Tuesday, January 29, 2013

Nasi Goreng Cendawan Cina

Nasi Goreng Cendawan Thai
Resepi Nasi Goreng Cendawan Cina
Cendawan thai:-
  • Beberapa keping cendawan dan disiat sederhana besar
  • 1/2 biji bawang kuning - dihiris
  • 2 biji bawang putih - dicincang
  • Cili padi secukupnya - di ketuk (optional)
  • 1/2 s/b sos ikan
  • 1 s/b sos tiram
  • 2 s/b sos tomato
  • 1/3 capsicum - dipotong panjang
  • 1/3 lobak merah - dipotong panjang
  • Beberapa ekor Udang
  • Sedikit daun ketumbar
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
  1. Panaskan kuali dan tumiskan bawang putih, bawang merah dan lobak merah hingga layu.
  2. Masukkan sos tiram, sos ikan, tomato sos dan udang, kacau hingga rata.
  3. Bila udang masak, masukkan capsicum dan cendawan, kacau sehingga masak, boleh dimasukkan sedikit air dalam anggaran 2 s/b jika mahu. Siap untuk dihidangkan.
Nasi Goreng cina:-
  • 2 cawan beras dimasak setelah itu nasi disejukkan semalam dan dileraikan.
  • 1 cawan sayur campur
  • Isi ayam - direbus dan dipotong dadu
  • 1 biji bawang besar - dicincang
  • 3 biji bawang putih - dicincang
  • 1 s/d serbuk lada sulah
  • 1 pokok daun ketumbar
  • 2 s/b sos tiram
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
Cara-cara memasak:-
  1. Tumiskan bawang merah dan bawang putih sehinngga naik bau. Setelah itu masukkan sos tiram dan lada sulah, kacau rata.
  2. Masukkan isi ayam dan sayur campur. Setelah sayur masak masukkan nasi dan sesuaikan rasa dengan garam.
  3. Akhir sekali masukkan daun ketumbar, kacau seketika dan boleh lah dihidangkan bersama cendawan thai.....

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.