Bahan-bahannya:-
Cara-cara memasak:-
- 400gm isi ayam - dipotong dadu
- 1 tin mushroom - dibilas dan dipotong nipis
- 3 batang sosej - dipotong dadu kecil
- 250ml (1 kotak kecil) susu segar
- 1/2 cawa susu cair
- 1/2 sk serbuk lada hitam(saya gunakan fresh lada hitam dan ditumbuk/kisar
- 2 biji bawang holland/ kuning - dipotong dadu
- 3 biji bawang putih - di tumbuk
- 1 kiub ayam
- 2 sb parsly kering
- 2 biji kentang - direbus dan dilenyek
- Garam secukup rasa
- 1/2 - 1 sb jus limau (letak sikit-sikit dan rasa ikut kesesuaian masing2)
Cara-cara memasak:-
- Panaskan kuali dengan 2 sb minyak, setelah panas, tumiskan bawang merah setelah sedikit layu masukkan bawang putih, kacau sehingga layu.
- Masukkan ayam dan kacau rata selama 1 minit dan masukkan mushroom dan sosej, kacau lagi selama lebih kurang 3 minit.
- Masukkan pulak kiub ayam, susu segar, lada hitam, susu segar dan kentang, masak sehingga mendidih.
- Setelah itu masukkan susu cair dan sesuai kan rasa dengan garam dan jus limau.
- Biarkan kuah pekat dan sedia dihidangkan bersama pasta.
Untuk pasta:
- Masak air sehingga mendidih dan masukkan pasta kegemaran masing-masing mengikut tempoh masa yang diberikan.
- Toskan dan hidangkan bersama sos.